Articolul este dedicat analizei eficacității metodei de îmbătrânire accelerată a semințelor de grâu durum (ÎA) pentru
evaluarea capacității acestora de a fi stocate pe un termen îndelungat în banca de gene. Utilizarea metodei ÎA, care constă
în incubarea semințelor timp de 72 de ore la umiditate ridicată (90-100%) și temperatură a aerului (430C), vă permite de
a imita în mod adecvat impactul factorilor de stres care joacă un rol decisiv în îmbătrânirea semințelor de grâu durum.
Efectuarea analizei statistice după un set de parametri morfofiziologici, foarte importanți, așa ca: germinarea semințelor,
lungimea medie a rădăcinițelor germenilor, biomasa proaspătă și uscată a radiculelor și scurgerea electroliților, permite a
prognoza termenul de stocare a probelor de semințe în banca de gene.
The article is devoted to the analysis of the effectiveness of accelerated aging (AA) method to assess the shelf life of
durum wheat seeds. The use of AA aging method, which consists in incubating seeds for 72 hours at high humidity (90-
100%) and air temperature (430C), allows you to adequately simulate the impact of adverse factors that play a decisive
role in the aging of durum wheat seeds. Cluster statistical analysis of such important morphophysiological parameters as
seed germination, average seedling root length, crude and dry root biomass and electrolyte leakage predicting terms of
specimen long-term storage in the plant genetic bank.