POLIFENOLII DIN VINURILE MOLDOVENEȘTI ȘI IMPLICAREA LOR ÎN PROCESE ANTIOXIDANTE ȘI ANTI-STRES

Show simple item record

dc.contributor.author Druța, Raisa
dc.contributor.author Duca, Gheorghe
dc.contributor.author Sturza, Rodica
dc.contributor.author Covaci, Ecaterina
dc.contributor.author Subotin, Iurie
dc.date.accessioned 2024-01-22T10:04:22Z
dc.date.available 2024-01-22T10:04:22Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation DRUȚA, Raisa, DUCA, Gheorghe et al. Polifenolii din vinurile moldovenești și implicarea lor în procese antioxidante și anti-stres. In: Procese redox cu transfer de electroni și protoni. Editura USM, 2023, pp. 443-474. ISBN 978-9975-62-658-3. DOI: https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_23. en
dc.identifier.isbn 978-9975-62-658-3
dc.identifier.uri http://dspace.usm.md:8080/xmlui/handle/123456789/13515
dc.identifier.uri https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_23
dc.description DRUȚA, Raisa, DUCA, Gheorghe et al. Polifenolii din vinurile moldovenești și implicarea lor în procese antioxidante și anti-stres. In: Procese redox cu transfer de electroni și protoni. Editura USM, 2023, pp. 443-474. ISBN 978-9975-62-658-3. DOI: https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_23.
dc.description.abstract Prezentul studiu analizează proprietățile antioxidante și anti-stres corelate polifenolilor din struguri și vin, precum și impactul lor asupra proceselor oxidative din alimente, care afectează diferite clase de compuși: acizii grași, vitamine, aminoacizi. Sunt detaliate compoziția, activitatea antioxidantă și mecanismele posibile de reacție ale flavonoidelor, flavonolilor, flavonelor, antocianiadinelor. A fost cercetată compoziția polifenolilor individuali și activitatea antioxidantă a vinurilor moldovenești de soiuri autohtone. S-a constatat, că vinurile moldovenești autohtone: roșii - Rară Neagră, Fetească Neagră și albe - Feteasca Albă, Feteasca Regală, Viorica prezintă surse veritabile de compuși bioactivi, cu capacitate antioxidantă importantă. Dintre polifenolii importanți, compușii majoritari determinați în toate probele au fost acidul galic, resveratrolul, acidul cafeic, catehina, epicatehina și procianidinele. en
dc.description.abstract The present study analyzes the related antioxidant and anti-stress properties of grape and wine polyphenols, as well as their impact on oxidative processes in food, affecting different classes of compounds: fatty acids, vitamins, amino acids. The composition, antioxidant activity and possible reaction mechanisms of flavonoids, flavonols, flavones, anthocyanidins are detailed. The composition of individual polyphenols and the antioxidant activity of Moldovan wines of autochthonous varieties were investigated. It was found that the local Moldovan wines: red - Rara Neagra, Feteasca Neagra and white - Feteasca Alba, Feteasca Regala, Viorica present genuine sources of bioactive compounds, with important antioxidant capacity. Among the important polyphenols, the major compounds determined in all samples were gallic acid, resveratrol, caffeic acid, catechin, epicatechin and procyanidins
dc.description.sponsorship Această lucrare a fost realizată în cadrul proiectului național de cercetare Nr. 20.80009.5007.27 „Mecanisme fizico-chimice ale proceselor redox cu transfer de electroni implicate în sistemele vitale, tehnologice și de mediu”. en
dc.language.iso ro en
dc.publisher Editura USM en
dc.subject polifenoli en
dc.subject activitate antioxidantă en
dc.subject vinuri moldoveneşti en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject moldovan wines en
dc.title POLIFENOLII DIN VINURILE MOLDOVENEȘTI ȘI IMPLICAREA LOR ÎN PROCESE ANTIOXIDANTE ȘI ANTI-STRES en
dc.title.alternative POLYPHENOLS FROM MOLDOVA WINES AND THEIR INVOLVEMENT IN ANTIOXIDANT AND ANTI-STRESS PROCESSES en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account