dc.contributor.author |
Druța, Raisa |
|
dc.contributor.author |
Duca, Gheorghe |
|
dc.contributor.author |
Sturza, Rodica |
|
dc.contributor.author |
Covaci, Ecaterina |
|
dc.contributor.author |
Subotin, Iurie |
|
dc.date.accessioned |
2024-01-22T10:04:22Z |
|
dc.date.available |
2024-01-22T10:04:22Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
DRUȚA, Raisa, DUCA, Gheorghe et al. Polifenolii din vinurile moldovenești și implicarea lor în procese antioxidante și anti-stres. In: Procese redox cu transfer de electroni și protoni. Editura USM, 2023, pp. 443-474. ISBN 978-9975-62-658-3. DOI: https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_23. |
en |
dc.identifier.isbn |
978-9975-62-658-3 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.usm.md:8080/xmlui/handle/123456789/13515 |
|
dc.identifier.uri |
https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_23 |
|
dc.description |
DRUȚA, Raisa, DUCA, Gheorghe et al. Polifenolii din vinurile moldovenești și implicarea lor în procese antioxidante și anti-stres. In: Procese redox cu transfer de electroni și protoni. Editura USM, 2023, pp. 443-474. ISBN 978-9975-62-658-3. DOI: https://doi.org/10.59295/PRTEP2023_23. |
|
dc.description.abstract |
Prezentul studiu analizează proprietățile antioxidante și anti-stres corelate polifenolilor din struguri și vin, precum și impactul lor asupra proceselor oxidative din alimente, care afectează diferite clase de compuși: acizii grași, vitamine, aminoacizi. Sunt detaliate compoziția, activitatea antioxidantă și mecanismele posibile de reacție ale flavonoidelor, flavonolilor, flavonelor, antocianiadinelor. A fost cercetată compoziția polifenolilor individuali și activitatea antioxidantă a vinurilor moldovenești de soiuri autohtone. S-a constatat, că vinurile moldovenești autohtone: roșii - Rară Neagră, Fetească Neagră și albe - Feteasca Albă, Feteasca Regală, Viorica prezintă surse veritabile de compuși bioactivi, cu capacitate antioxidantă importantă. Dintre polifenolii importanți, compușii majoritari determinați în toate probele au fost acidul galic, resveratrolul, acidul cafeic, catehina, epicatehina și procianidinele. |
en |
dc.description.abstract |
The present study analyzes the related antioxidant and anti-stress properties
of grape and wine polyphenols, as well as their impact on oxidative processes in food,
affecting different classes of compounds: fatty acids, vitamins, amino acids. The
composition, antioxidant activity and possible reaction mechanisms of flavonoids,
flavonols, flavones, anthocyanidins are detailed. The composition of individual
polyphenols and the antioxidant activity of Moldovan wines of autochthonous varieties
were investigated. It was found that the local Moldovan wines: red - Rara Neagra,
Feteasca Neagra and white - Feteasca Alba, Feteasca Regala, Viorica present genuine
sources of bioactive compounds, with important antioxidant capacity. Among the
important polyphenols, the major compounds determined in all samples were gallic
acid, resveratrol, caffeic acid, catechin, epicatechin and procyanidins |
|
dc.description.sponsorship |
Această lucrare a fost realizată în cadrul proiectului național de cercetare Nr. 20.80009.5007.27 „Mecanisme fizico-chimice ale proceselor redox cu transfer de electroni implicate în sistemele vitale, tehnologice și de mediu”. |
en |
dc.language.iso |
ro |
en |
dc.publisher |
Editura USM |
en |
dc.subject |
polifenoli |
en |
dc.subject |
activitate antioxidantă |
en |
dc.subject |
vinuri moldoveneşti |
en |
dc.subject |
polyphenols |
en |
dc.subject |
antioxidant activity |
en |
dc.subject |
moldovan wines |
en |
dc.title |
POLIFENOLII DIN VINURILE MOLDOVENEȘTI ȘI IMPLICAREA LOR ÎN PROCESE ANTIOXIDANTE ȘI ANTI-STRES |
en |
dc.title.alternative |
POLYPHENOLS FROM MOLDOVA WINES AND THEIR INVOLVEMENT IN ANTIOXIDANT AND ANTI-STRESS PROCESSES |
en |
dc.type |
Article |
en |