Articolul de față reprezintă o analiză a obiceiurilor și culturii alimentare a
moldovenilor, așa cum apar acestea înscenate în opt romane ale trei scriitori
contemporani: Iulian Ciocan, Dumitru Crudu și Val Butnaru. Studiul se bazează pe
observațiile și conceptele sociologului francez Pierre Bourdieu, prezentate în cartea La
distinction. Critique sociale du jugement. Noțiunile de „gust legitim”, „gust mediu” și
„gust popular”, care descriu preferințele estetice și alimentare ale societății franceze,
sunt aplicate romanului basarabean, privit ca „povestire de viață” sau emanație a „lumii
concrete a oamenilor”. Studiul demonstrează că, în viziunea prozatorilor contemporani,
cultura alimentară a basarabenilor este fie absentă, fie ridiculizată și că romanele
analizate reflectă perfect multiplele disfuncții, frustrări, inhibiții și limitări, încifrate în
raportul basarabenilor față de mâncare și băutură.
This article represents an analysis of the Moldavians food customs and culture, as
they appear in eight novels by three contemporary writers: Iulian Ciocan, Dumitru Crudu
and Val Butnaru. The study is based on the French sociologist Pierre Bourdieu
observations and concepts, presented in the book La distinction. Critique sociale du
jugement. The notions of "legitimate taste", "average taste" and "popular taste", which
describe French society aesthetic and food preferences, are applied to the Bessarabian
novel, viewed as a "life story" or emanation of "concrete world of people". The study
demonstrates that, in the contemporary prose writers’ vision, the Bessarabians’ food
culture is either absent or ridiculed and that the analyzed novels reflect perfectly the
multiple dysfunctions, frustrations, inhibitions and limitations, included in the
Bessarabians’ relationship with food and drink.