Articolul este dedicat analizei eficacității metodei de îmbătrânire accelerată (ÎA) a semințelor pentru evaluarea rezistenței mostrelor din colecția de tomate și determinării longevității acestora în timpul conservării ex situ în colecțiile active ale Băncii de gene vegetale. Utilizarea acestei metode, care constă în incubarea semințelor la temperatura și umiditatea aerului înalte, permite de a modela adecvat acțiunea factorilor nefavorabili ai mediului și a prognoza influența lor asupra rezistenței semințelor. După diferiți parametri morfo-fiziologici ai semințelor și germenilor (energia germinativă și capacitatea de germinare a semințelor, lungimea rădăcinițelor, biomasa uscată și proaspătă a rădăcinițelor, scurgerea electroliților din semințe) a fost determinat potențialul de păstrare (PP) a semințelor
pentru conservarea lor pe termen mediu, adică s-a efectuat gradarea după acest indice complex important. Rezultatele obținute demonstrează faptul că testul privind ÎA a semințelor permite a aprecia diferențele de rezistență între diverse soiuri ale speciilor valoroase de culturi agricole.
The article is dedicated to the analysis of the effectiveness of the accelerated aging method (AA) of seeds for assessing the stability of tomato collection specimens and determining their longevity during ex situ conservation in active collections of the plant genetic bank. The use of this method, which consists in the incubation of seeds under increased temperature and air humidity, allows adequately modeling the impact of unfavorable environmental factors and predicting their effect on seed resistance. The storage potential (SP) of seeds for their medium-term storage
in the plant genetic bank was determined according to various morphophysiological parameters of tomato seeds and seedlings (germination energy and seed germination, root length, dry and wet root biomass, electrolyte yield). Tomato varieties with high and medium storage potential were identified, i.e. gradation was carried out according to this important complex indicator. The obtained results indicate that the accelerated seed ageing test allows to assess differences in resistance between different varieties of important crop species.